Fysiek Operatheater dat beweegt

opera theater amsterdam vimeo opera theater amsterdam facebook opera theater amsterdam youtube instagram

The Light Regained

In het kader van het Unesco Jaar van het Licht in 2015 werd Roswitha Bergmann uitgenodigd voor de regie van een grootschalige voorstelling tijdens het derde World Forum on Intercultural Dialogue in Azerbaidzjan.

The Light Regained schildert een beeld van de mens die zich ontworstelt aan de duisternis. Vechtend tegen het donker, dat hem klein houdt en murw maakt, bereikt hij het licht.

Nieuwe ervaring

Bergmann liet de lokale medewerkers kennismaken met interdisciplinair theater. Ook het samenwerken op voet van gelijkheid en het beroep op hun eigenheid en het individuele kunstenaarschap was een nieuwe ervaring voor de Azerbaidzjani.

Aan de voorstelling in het Hayder Alyev Palace in Baku deden 50 dansers van diverse nationale dansgezelschappen mee. De muzikale begeleiding werd verzorgd door het Hajibeyov Azerbaijan State Symphony Orchestra, in 1920 opgericht als een van de eerste orkesten van de toenmalige Sovjet Unie, aangevuld met een ensemble van acht balabanspelers en een zanger.
Het decor was van beeldend kunstenaar Rashaad Alakhbarov, bekend van de Biënnale van Venetie in 2015.

muziek van Faradj Karaev, Ismayel Hajibeyov, Gara Karaev, Mozart en Akshin Alizadeh
The Hajibeyov Azerbaijan State Symphony Orchestra | orkest
Roswitha Bergmann | regie
Rashaad Alakhbarov | decor
André Pronk | licht

Outstanding and moving

H.E. Mrs Katherina E. Daskalaki, Ambassador, UNESCO

Very powerfull how you managed to capture the soul of the Azeri-people.
Wonderfull how this production managed to incorporate common people into a symphonic music-theatre production of such high level.

bezoekers