Fysiek Operatheater dat beweegt

opera theater amsterdam vimeo opera theater amsterdam facebook opera theater amsterdam youtube instagram

Biografie Charles HensCharles Hens (Haarlem 1971) is een veelzijdig (opera)zanger en geëngageerd theatermaker. Hij studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag, was verbonden aan Opera Studio Nederland en de McCraye Studio of Vocal Arts. De laatste jaren heeft hij diverse groot bezette voorstellingen geregisseerd in (soms zeer) ongebruikelijke omstandigheden, waarbij hij grote, soms al even ongebruikelijke groepen performers heeft weten te stimuleren en te enthousiasmeren.

Zanger

Als zanger werkte Hens op (inter)nationale podia met inspirerende dirigenten en uitdagende en vernieuwende regisseurs zoals Pierre Audi, Christopher Alden, Harry Kupfer. Zij hebben hem artistiek geïnspireerd en gevormd. In de dramatische operamonoloog Deep Water (Festival Noorderzon jaargang 2012) zong hij de rol van Peter Grimes. Charles is de leadzanger van de band Mechanical Duck waarmee hij de voorstelling Liebeskrank maakte; een daverende jazz-rock bewerking van Schuberts Die Schöne Müllerin. Onlangs zong hij de rol van Don Jose in een tournee van 75 voorstellingen van Carmen Revisited, een bewerking van de opera Carmen door Tania Kross en Thijs Borsten. Charles Hens is docent Zang en Koor aan de Toneelschool van Arnhem (Artez) en vast docent bij Stichting Buitenkunst.

Regisseur & theatermaker

Als regisseur en schrijver maakte Hens Het Slot vertelt weer, voor vijftig inwoners tussen de 5 en de 70 jaar uit het Zuid-Hollandse dorp Noordeloos. Voor Stichting de Waterdragers schreef hij het locatiestuk Afscheid, gebaseerd op persoonlijke verhalen van Barendrechters. Hij schreef en regisseerde Sweet Sorrow met 160 spelers uit de omgeving van Halfweg in de oude Suikerfabriek en schreef de teksten voor de voorstelling Liebeskrank van de band Mechanical Duck (regie Vincent van de Berg). Voor de Dutch Academy of Performing Arts regisseerde hij Piëta, een radicale en absurde bewerking van de rockopera Tommy, en de voorstelling Sneeuw. In 2015 maakte hij de voorstelling WOLVEN waarvoor hij negen maanden intensief werkte aan het Wagnerrepertoire met mannen die daarvoor nog nooit hadden gezongen. Voor Stichting 5D maakte hij Lament, over de troost van je eigen stem, ook als je deze niet kan horen. Hij was muzikaal leider van de Circopera I Pagliacci, waarin 50 kinderen van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer de opera I Pagliacci uitvoerden. In 2016 was hij co-regisseur en muzikaal leider van Tegenstanders | een Requiem van OTA. Hij regisseerde de voorstelling 7Hz met leerlingen van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer op muziek van Kurt Weill en regisseert momenteel de Volksopera Assen. 

Als je dit voor mekaar krijgt, dan ben je gewoon geniaal, gozer.

Jerry van Heydoorn,
een van de Wolven